Gusj home - Tafels

Resultaat 1–12 van de 37 resultaten wordt getoond

TAFELS VAN GERECYCLED TEAKHOUT

Onze tafels zijn niet alleen mooier dan alle alternatieven, maar de opbouw van deze tafels wijkt sterk af van veel andere meubelen welke je overal tegenkomt.

Het eerste grote verschil vind je in de ruige uitstraling van onze tafels. Deze is te danken aan het mooie hout wat wij gebruiken. Onze tafels worden in Indonesië geproduceerd en zijn gemaakt uit Teak. Het mooie oude teak uit de natuur is al een aantal jaar niet meer te koop of heel erg moeilijk (lees: is dus erg duur) te verkrijgen, waardoor men in Indonesië gedwongen wordt om gebruik te maken van het zogenaamde “plantage-teak”.

Dit is Teak wat speciaal wordt gekweekt voor o.a. de meubelproductie. Doordat de bomen waar dit Teak vandaan komt beschermd gekweekt worden, voldoende ruimte, voeding en liefde krijgen ontstaat een hele “mooie” Teak soort. De boom groeit dus in ideale omstandigheden. Ofwel, de plof-kippen onder de bomen,

Nu even technisch: (dit stukje mag je overslaan als je wil)

Door de harde/explosieve groei liggen de jaarringen van de bomen ver uit elkaar wat er op duidt dat de boom ieder jaar veel en hard gegroeid is. Het is hierdoor relatief licht van gewicht. Dit in tegenstelling tot Teak wat vroeger vaak gebruikt werd en uit de vrije natuur afkomstig was. De bomen op deze plantages hebben niet met elkaar hoeven vechten om een straaltje zonlicht, hebben elkaar niet hoeven verdrukken en hebben zonder stress vrijuit mogen groeien.

Wij houden er juist van om de tekenen van de natuur terug te zien in een meubelstuk. Een boom die zich 100 jaar lang in allerlei bochten heeft moeten wringen voor een zonnestraal, levert een veel ruiger stukje hout op dan een plank welke afkomstig is van de hierboven genoemde plantages. De boom groeit minder hard, neemt minder snel in dikte toe en groeit veel compacter. Dit type teak heeft een veel hoger gewicht dan het plantage-teak. Hierdoor is de kwaliteit beter en de levensduur een stuk langer. Je hebt immers veel meer hout (lees gewicht) per kubieke meter opbrengst.

Hét grote dilemma” zal na het lezen van de tekst hierboven langzaam duidelijk worden…. Het is onverantwoord om de tropische oerwouden maar te blijven kappen, alleen maar omdat wij graag een mooie kast of tafel in de woonkamer hebben!

Om toch de mooie doorleefde en ruige uitstraling te krijgen kopen wij het hout van oude huizen, scholen en allerlei andere gebouwen op. De oude balken of vloerdelen leveren ons juist het mooie oude hout mét de juiste structuur en uitstraling. Daarnaast heeft het een uniek karakter met allerlei sporen uit zijn verleden.

Hiermee slaan we twee vliegen in één klap. We hebben het allermooiste hout wat er beschikbaar is én we hoeven niet met de kettingzaag het oerwoud in!